Digitální gramotnost na středních školách v ČR - Mánková, Markéta; Radváková, Věra; Flaška, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na hodnocení úrovně digitální gramotnosti studentů středních škol v České republice. S použitím kvantitativní metody vědomostního testu se práce věnuje analýze digitálních kompetencí studentů různých typů středních škol a porovnává je mezi sebou s ohledem na studované ročníky. V teoretické části je definován a rozveden koncept gramotnosti s důrazem na digitální gramotnost včetně přehledu měřicích programů různých typů gramotností aplikovaných v českém vzdělávacím systému. Dále je zkoumána integrace digitální gramotnosti do školních osnov, jak z historického pohledu, tak ve světle současných trendů vzdělávání v Evropské unii a v České republice. Praktická část práce představuje výzkum, který metodologicky navazuje na uvedené teoretické rámce a zkoumá digitální kompetence studentů různých typů středních škol. Výzkum byl realizován prostřednictvím testu, jehož výsledky byly analyzovány s cílem srovnání digitálních dovedností mezi gymnazisty, studenty středních odborných škol a učilišť a mezi studenty různých ročníků. Závěrem autorka práce komentuje zjištěné skutečnosti v souvislosti s výzkumem.
Vedoucí práce: Věra Radváková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses