Vliv propagace eshopu na sociálních sítí na zákazníka - Růžička, Jan (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem propagace e-shopů na sociálních sítích. Zaměřuje se na seznámení čtenáře s pojmy souvisejícími se sociálními sítěmi a e-shopy, jaké formy nátlaku ze strany e-shopů propagovaných na sociálních sítích na nás působí a jaké nástroje propagace jsou k dispozici. Následně formou dotazníkového šetření zjišťuje, za jakým účelem a jak často uživatelé sociální sítě používají a jak často nakupují na e-shopech. Dále také zjišťuje, jak uživatelé sociálních sítí vnímají jednotlivé formy propagace na nich, jak dokážou rozpoznat manipulaci ze strany propagujícího a zda jí odolávají. Zkoumá i relativně novou formu online marketingu, a to influencer marketing. Odpovědi jsou nakonec analyzovány a je z nich vyvozen závěr, jaký vliv skutečně propagace e-shopu na sociálních sítích na zákazníka má. Dotazníkové šetření bylo provedeno úspěšně a zúčastnilo se ho vcelku 136 respondentů. Tito respondenti odpovídali na otázky týkající se sociálních sítí, nákupů přes e-shop a celkovému vlivu propagace e-shopů na sociálních sítích.