Flask aplikace pro tvorbu kvízů - Mudra, Petr (2024)
Práce reaguje na problém nedostatečného vědeckého průzkumu v oblasti webových kvízových aplikací. Důsledkem je špatně zmapovaný současný stav dostupných řešení na trhu, spolu s nejasnou pozicí mezi poskytovateli služeb a uživateli. Práce zdůrazňuje relevanci tohoto problému a popisuje jeho možné dopady. V reakci práce implementuje open source webovou kvízovou aplikaci s českým uživatelským rozhraním, která je základním produktem, jenž aspiruje stát se open source alternativou vůči komerčním řešením. Nejdříve je provedena literární rešerše s cílem zjistit, jaké technologie jsou v rámci implementací použity u klíčových produktů. Dále jsou identifikovány existující open source řešení s uživatelským rozhraním v českém jazyce. Úvodní kapitoly zprostředkovávají pohled na teoretický základ v rámci použitých technologií. Pozornost je věnována zejména principu webových aplikací, Python microframeworku Flask spolu s templating enginem Jinja2, Single sign-on a jeho implementaci Shibboleth. Praktická část dokumentuje definici požadavků, návrh databázového modelu a integraci technologií Flask, Socket.IO a Shibboleth. Dále je popsán proces nasazení aplikace s využitím Apache a Gunicornu. Na konci praktické části je služba otestována pomocí End to end testů. Výsledkem práce je funkční open source webová kvízová aplikace s uživatelským rozhraním v českém jazyce, spolu s dokumentací implementace, jež popisuje dílčí kroky, spolu s procesem aplikace a propojení použitých technologií.