Mobilní aplikace pro sledování a zlepšení spánkových návyků - Kovář, Jan (2024)
Tato bakalářská práce představuje proces a výsledky vývoje mobilní aplikace Schleep, jejíž cílem je sledování a zlepšení spánkových návyků uživatelů. Aby aplikace uživatele efektivně motivovala, využívá principů persvazivního designu. Soustředí se zejména na princip soutěže, a to gamifikací dodržování pravidelného spánkového režimu. Práce začíná stanovením teoretického rámce nutného pro pochopení problematiky. Autor provedl analýzu existujících řešení a následně vytvořil návrh aplikace. V něm specifikuje požadavky, které musí výsledný software splňovat. Dále je popsán proces implementace aplikace za využití moderního frameworku Jetpack Compose a designového systému Material Design 3. Splnění požadavků návrhu bylo ověřeno akceptačním testováním a pomocí standardizovaného dotazníku Post-Study System Usability Questionnaire (PSSUQ) byla získána zpětná vazba od uživatelů. Hlavními výstupy bakalářské práce jsou veřejně dostupné zdrojové kódy a samotná mobilní aplikace Schleep.