Automobil v podnikání - Kolek, Vít (2024)
Cílem této diplomové práce je strukturovaně a přehledně vysvětlit veškeré účetní a daňové souvislosti, které při životním cyklu automobilu v podnikání mohou nastat. Práce je členěna na 3 hlavní kapitoly, kdy se každá z kapitol věnuje postupně jednomu cyklu života. První kapitola se zabývá pořízením automobilu a jejím hlavním výstupem je porovnání dopadů různých podob pořízení na výsledek hospodaření fiktivní účetní jednotky. Druhá kapitola se zabývá samotným provozováním automobilu v podnikání a jeho nástrahami, kterými jsou především krácení výdajů na dosažení, udržení a zajištění příjmů při soukromém využití vozidla zahrnutého v obchodním majetku a také pohledu daně z přidané hodnoty na tuto problematiku. Poslední kapitola se zabývá způsoby vyřazení vozidla z obchodního majetku. Tato kapitola řeší účetní i daňová hlediska různých důvodů pro vyřazení automobilu. Celá práce je prokládána praktickými příklady, které vhodně doplňují informace obsažené v teoretické části.