Automobil v podnikání - Kolek, Vít; Müllerová, Libuše, 1945-; Jošt, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Cílem této diplomové práce je strukturovaně a přehledně vysvětlit veškeré účetní a daňové souvislosti, které při životním cyklu automobilu v podnikání mohou nastat. Práce je členěna na 3 hlavní kapitoly, kdy se každá z kapitol věnuje postupně jednomu cyklu života. První kapitola se zabývá pořízením automobilu a jejím hlavním výstupem je porovnání dopadů různých podob pořízení na výsledek hospodaření fiktivní účetní jednotky. Druhá kapitola se zabývá samotným provozováním automobilu v podnikání a jeho nástrahami, kterými jsou především krácení výdajů na dosažení, udržení a zajištění příjmů při soukromém využití vozidla zahrnutého v obchodním majetku a také pohledu daně z přidané hodnoty na tuto problematiku. Poslední kapitola se zabývá způsoby vyřazení vozidla z obchodního majetku. Tato kapitola řeší účetní i daňová hlediska různých důvodů pro vyřazení automobilu. Celá práce je prokládána praktickými příklady, které vhodně doplňují informace obsažené v teoretické části.
Vedoucí práce: Libuše Müllerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses