Porovnanie výhod a nevýhod umelej inteligencie : efektivita a produktivita versus premiestnenie pracovných miest - Perger, Marko (2024)
Predmetom tejto bakalárskej práce je podrobná analýza dopadov umelej inteligencie na trh práce v súčasnosti aj v dohľadnej budúcnosti. Práca sa intenzívne zaoberá preskúmaním toho, ako AI redefinuje pracovné role, zvyšuje efektivitu v rôznych priemyselných odvetviach a ako je motorom inovácií. Súčasne sa venuje výzvam spojeným s elimináciou určitých typov práce a zdôrazňuje nevyhnutnosť rozsiahleho preškoľovania pracovnej sily. V rámci svojho výskumu som zhromažďoval informácie z akademickej literatúry týkajúcej sa ekonomického vplyvu AI a vykonával som regresné a korelačné analýzy, ktoré skúmali vplyv AI na nezamestnanosť a produktivitu práce. Okrem toho som realizoval dotazníkové šetrenie, kde som sa ľudí pýtal na ich názory na tento vplyv. Na základe získaných údajov som vypracoval záver, ktorý som porovnal so skúmanou literatúrou, a na základe toho som vypracoval odporúčania pre ekonomiky a pracovné trhy, aby sa dokázali prispôsobiť a využiť dynamický rozvoj AI.