Analýza tenisových zápasov - Sipský, Šimon (2024)
Táto práca sa zameriava na vytvorenie a porovnanie troch modelov určených na predikciu víťazov tenisových zápasov, odohraných na hlavnom okruhu ATP Tour a grandslamových turnajoch, a zároveň porovnanie rôznych stratégii stávkovania na dané zápasy. Cieľom práce je zistiť percentuálnu úspešnosť predikcií jednotlivých modelov na základe podielu správnych predpovedí, otestovať rôzne stratégie stávkovania a zistiť, aká je ich návratnosť investície. Následne je cieľom tieto modely porovnať na základe percentuálnej úspešnosti a návratnosti investícií a určiť tie najlepšie. Práca obsahuje tri rôzne modely, konkrétne Kurzový model, Rebríčkový model a Výkonnostný model. Kurzový model ako víťaza zápasu predikuje hráča s vyššou pravdepodobnosťou výhry, ktorá je určená použitím logistickej regresie, kde jediný parameter je rozdiel kurzov stávkovej kancelárie na oboch hráčov pred zápasom. Rebríčkový model ako víťaza zápasu predikuje hráča s vyššou pravdepodobnosťou výhry, ktorá je určená použitím logistickej regresie, kde jediný parameter je rozdiel poradia v oficiálnom tenisovom rebríčku oboch hráčov v deň zápasu. Výkonnostný model ako víťaza zápasu predikuje hráča s vyššou pravdepodobnosťou výhry, ktorá je určená použitím logistickej regresie, kde parametre sú rozdiely hodnôt výkonnostných štatistík (za celú predošlú sezónu) hráčov jednotlivých zápasov. Pre spracovanie dát a tvorbu modelov je využitý programovací jazyk R v prostredí RStudio a Microsoft Excel. Pre čo najvyššiu percentuálnu úspešnosť predikcií sa ako najvhodnejšie riešenie ukazuje použiť Kurzový model, zatiaľ čo pre dosiahnutie kladných hodnôt návratnosti investícií sa odporúča využitie Rebríčkového a Výkonnostného modelu.