Sociální dopady vývoje umělé inteligence - Hranická, Natálie; Zamazal, Ondřej; Vacura, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Umělá inteligence (UI) se týká vytváření počítačových systémů nebo strojů, které mají schopnost vykazovat inteligentní chování, resp. chování, které by bylo považováno za inteligentní, pokud by bylo projevováno člověkem. Umělá inteligence se zaměřuje na oblasti jako učení, rozpoznávání vzorů, rozhodování, porozumění přirozenému jazyku a další schopnosti, které jsou spojovány s lidskou inteligencí. Předkládaná bakalářská práce se zaměřuje na analýzu sociálních dopadů vývoje umělé inteligence prostřednictvím literární rešerše a rozbor postojů obyvatel České republiky k těmto dopadům skrze dotazníkové šetření vycházející z této rešerše. Cíly práce jsou vymezení oblasti umělé inteligence, analýza literatury za účelem odhalení potenciálních existenčních/sociálních rizik a jejich možných řešení a sestavení, provedení a vyhodnocení dotazníku pro dotazníkové šetření postojů obyvatel ČR k odhaleným hrozbám umělé inteligence. Metodika zahrnují metodu pozorování, metodu literární rešerše, metodu dotazníkového šetření a metodu komparace. Výsledky naznačují ne příliš vysokou rozmanitost postojů obyvatel k sociálním dopadům umělé inteligence. Celkově je patrná vysoká míra optimismu a víra v pozitivní dopady na různé oblasti lidského života, zejména na zdravotnictví, přičemž zjištěné výsledky přinesly minimum skeptických názorů ze strany respondentů. To naznačuje, že technologický pokrok spojený s UI je vnímán pozitivně a s nadějí na přínosy pro budoucnost. Nové poznatky zahrnují doporučení pro zlepšení vzdělávání pracovníků, zabezpečení dat a spolupráci mezi vládou, průmyslem a akademickou oblastí s cílem minimalizovat negativní dopady UI a maximalizovat její přínosy pro společnost.
Vedoucí práce: Ondřej Zamazal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses