Vybrané problémové okruhy kybernetické bezpečnosti u žáků druhého stupně základní školy - Horalíková, Eva; Papík, Richard, 1962-; Sklenák, Vilém, 1963-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Cílem práce je zjistit, s jakými oblastmi kybernetické bezpečnosti mají žáci druhého stupně základních škol největší problém a na tyto problémové oblasti vytvořit metodické materiály pro vzorové hodiny. Dílčím cílem je tyto vzorové hodiny sama odučit a získat zpětnou vazbu od kolegyně a asistentky pedagoga. První část kvalifikační práce se zabývá vymezením pojmů v oblasti kybernetické bezpečnosti s přihlédnutím na situaci žáků 6.-9. třídy. Dále jej popsán současný stav výuky kybernetické bezpečnosti na základních školách včetně charakteristik preventivních programů od různých organizací. Okrajově je zmíněna i umělá inteligence, a to jednak jako zdroj rizik v kyberprostoru, ale také její využití ve vzdělávání. Druhá část se zaměřuje na výzkum a praxi přímo ve třídě. Bylo provedeno dotazníkové šetření na žácích ZŠ Campanus v Praze a jeho výsledky sloužily jako podklad pro tvorbu metodik do výuky. V rámci této práce byly vytvořeny dvě metodiky pro hodiny informatiky. Obě využívají pracovní listy a interaktivních aplikací pro aktivizaci a opakovaní. Pro získání zpětné vazby byly provedeny polostrukturované rozhovory, jeden s asistentkou pedagoga a druhý se zkušenější kolegyní.
Vedoucí práce: Richard Papík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses