Kvalitativní výzkum přístupu k plně autonomním osobním vozidlům mezi maturanty - Havlík, Filip; Vadinský, Ondřej; Doležel, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá výzkumem přístupu k plně autonomním osobním vozidlům mezi maturanty. Hlavním cílem bylo zjistit, jak jsou autonomní vozidla vnímána, jaké obavy s nimi souvisejí a z jakých důvodů vznikají. Autonomní vozidla jsou v této práci definována jako vozidla, která jsou schopna alespoň na část své jízdy plně zastat činnost řidiče. Výzkum v této oblasti je důležitý z důvodu stále se zvyšující úrovně autonomie vozidel, což je lidmi rozporuplně přijímáno. Pro splnění cíle práce byl zvolen kvalitativní výzkum, který byl založen na řízených polostrukturovaných rozhovorech s deseti maturanty z Prahy. Vyhodnocení rozhovorů proběhlo tematickou analýzou s využitím expertního nástroje MAXQDA. Vzniklo celkem 530 kódů rozdělených do tří témat, kterými jsou osobní zkušenosti, pocity z technologie a vnímané přínosy a obavy. Na základě tradiční literární rešerše byly zvoleny čtyři výzkumné otázky. První se zabývá vlivem současných návyků na vztah k autonomní dopravě. Dle účastníků výzkumu nemají současné návyky vliv, autor se však domnívá, že vliv má prostředí, ve kterém se zúčastnění běžně vyskytují a s kterým porovnávají své očekávání od autonomních vozidel. Druhá výzkumná otázka řeší vztah k řízení a jeho vliv na vnímání autonomie v dopravě. Výzkum ukazuje, že pozitivní vztah k řízení vede k větší tendenci odmítat autonomní vozidla. Třetí výzkumná otázka se věnovala vnímání soukromí, bezpečnosti dat a možného hacknutí vozidla. Participanti výzkumu si jsou vědomi problematiky soukromí, avšak většinou nepřemýšleli nad bezpečností dat a možným hackerským útokem na vozidlo. Jedním z hlavních výsledků práce je zjištění, že i když je problematika soukromí často zmiňována, tak dle participantů zásadně neovlivňuje jejich vnímání autonomních voz
Hlavní obavou jsou nepředvídatelné situace, které pramení z nedůvěry ve vyšší úrovně automatizace. Zajímavým přínosem této práce je i názor participantů, že automobilka nedokáže pomocí komunikace jejich obavy mírnit, že potřebují osobní, případně zprostředkovanou zkušenost, aby autonomním vozidlům začali věřit.
Vedoucí práce: Ondřej Vadinský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses