Vliv změn v sazbách DPH na zatížení obyvatel - Ševčíková, Kateřina (2024)
V této bakalářské práci jsou prezentovány výsledky analýzy dopadu, jejímž cílem bylo zhodnotit vliv změn v sazbách DPH účinných od 1. ledna 2024. V souladu se zákonem č.349/2023 Sb. (tzv. konsolidačním balíčkem) došlo ke sjednocení první snížené sazby (15 %) a druhé snížené sazby (10 %) do jedné snížené sazby 12 %. Hlavním úkolem bylo kalkulovat daňové břemeno domácností před a po novele zákona o DPH. Výsledkem analýzy je, že během určování progresivity DPH záleží na veličině, která se při výpočtu daňového zatížení využije jako dělitel. Dále, že změnou sazeb DPH by mělo dojít ke snížení daňového zatížení všech typů domácností. Úlevu by měly nejvíce pocítit nízkopříjmové domácnosti.