Vliv změn v sazbách DPH na zatížení obyvatel - Ševčíková, Kateřina; Zídková, Hana; Dytrychová, Alžběta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
V této bakalářské práci jsou prezentovány výsledky analýzy dopadu, jejímž cílem bylo zhodnotit vliv změn v sazbách DPH účinných od 1. ledna 2024. V souladu se zákonem č.349/2023 Sb. (tzv. konsolidačním balíčkem) došlo ke sjednocení první snížené sazby (15 %) a druhé snížené sazby (10 %) do jedné snížené sazby 12 %. Hlavním úkolem bylo kalkulovat daňové břemeno domácností před a po novele zákona o DPH. Výsledkem analýzy je, že během určování progresivity DPH záleží na veličině, která se při výpočtu daňového zatížení využije jako dělitel. Dále, že změnou sazeb DPH by mělo dojít ke snížení daňového zatížení všech typů domácností. Úlevu by měly nejvíce pocítit nízkopříjmové domácnosti.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses