Analýza sentimentu fotbalových tweetů - Kan, Damir (2024)
V digitální éře se sociální média, zejména platforma X (dříve Twitter), stala klíčovým prostorem pro veřejnou diskusi o sportu, včetně fotbalu. Tato bakalářská práce analyzuje sentiment fotbalových tweetů s cílem pochopit nálady a názory fanoušků celosvětově; zaměřuje se na Mistrovství světa ve fotbale 2022 a Mistrovství světa ve fotbale žen 2023. Použité metody zahrnují tradiční modely jako Naive Bayes a Support Vector Machines a dále pokročilé technologie jako BERT. Výsledky ukazují, že modernější technologie jsou přesnější a adaptabilnější ve vyhodnocování sentimentu. Tato práce přináší nové poznatky pro strategie zapojení fanoušků a marketing ve sportu a ukazuje potenciál technik NLP v sociálních médiích.