Generativní umělá inteligence pro syntézu obrazu - Tran, Tien; Luc, Ladislav; Novák, Richard, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce je věnována identifikaci a analýze potenciálních rizik, které přináší generativní umělá inteligence v oblasti syntézy obrazu. V rámci teoretické části bylo provedena literární rešerše, na základě které byly vymezeny klíčové pojmy spojené s generativní umělou inteligencí a jejími komponentami umožňujícími syntézu obrazu. Práce dále předkládá možná rizika a poskytuje uživatelům základní metodiku pro jejich mitigaci. V praktické části byl realizován kvantitativní výzkum prostřednictvím dotazníkového šetření s cílem odpovědět na výzkumné otázky. Dotazníku se účastnilo celkem 183 respondentů, kteří byli také testováni na schopnost rozlišovat syntetické obrázky od reálných fotografií. Výsledky výzkumu ukázaly, že téměř polovina respondentů má osobní zkušenosti s generativní umělou inteligencí pro syntézu obrazu a uvědomuje si s ní spojená rizika. Respondenti rovněž potvrdili, že je tato technologie zneužívána pro nekalé účely, včetně manipulace s veřejným míněním. Účastníci výzkumu byli schopni identifikovat v průměru přibližně polovinu syntetických obrázků. V budoucnu budou stále přesvědčivější výstupy generativní umělé inteligence představovat značnou výzvu. Proto je nezbytné vzdělávat širokou veřejnost a upozorňovat ji na možné hrozby.
Vedoucí práce: Ladislav Luc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses