Vliv dezinformací a fake news v kyberprostoru na veřejné zdraví během zdravotních krizí - Vojta, Jakub; Sigmund, Tomáš; Korčák, Jiří, 1994-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Předložená bakalářská práce se věnuje problematice dezinformací a fake news v kyberprostoru a jejich dopadu na veřejné zdraví během zdravotních krizí. V době rostoucího významu online prostředí a jejich zapojení do našeho každodenního života představují dezinformace významnou hrozbu. Práce poskytuje detailní pohled na vybrané faktory, které činí kyberprostor vhodným prostředím pro šíření dezinformací, jako jsou anonymita, rychlost a dosah, echo chambres a filtrační bubliny, manipulace s algoritmy a komplexní dezinformační kampaně, včetně rozboru vybraných psychologický faktorů, které zahrnují korektivní tvorbu smyslu, intuitivní myšlení, kognitivní selhání, sociální a afektivní faktory, zdravotní úzkost, již existující dezinformační přesvědčení a opakovaná expozice a v neposlední řadě rozbor sociodemografických faktorů ovlivňující důvěru v dezinformace, jako jsou vzdělání, příjem, věk, politická orientace a geografická lokalita. Dále zkoumala dopady dezinformací během dvou specifických zdravotních krizí, epidemie Ebola v afrických zemích a celosvětové pandemie Covid-19. V praktické části bylo provedeno dotazníkové šetření zaměřené na identifikaci nejrizikovější vzorce chování v otázkách reprezentující psychologické faktory a nejčastěji využívaných médií pro získávání informací. Z dotazníkové šetření bylo zjištěno že respondenti vykazovali nejvíce rizikové chování v otázce reprezentující opakovanou expozici a nejčastěji využívají internetové zdroje pro získávání informací. Hlavní metodické přístupy zahrnují kvalitativní analýzu, komparativní metodu a dotazníkové šetření.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses