Otevřené vyjadřování v digitální komunikaci mezi bankou a jejími klienty - Stehlík, Jan; Sigmund, Tomáš; Syrovátková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Cílem této bakalářské práce je zjistit stav otevřeného vyjadřování v digitální komunikaci mezi bankami a jejich klienty a zdůrazňuje rizika spojená s nedostatkem osobního kontaktu a jeho vlivem na míru otevřenosti vyjadřování v digitální komunikaci. V důsledku rychlého rozvoje informačních technologií a digitalizace bankovních služeb dochází ke změnám ve způsobu interakce mezi bankami a klienty, což má významný dopad na kvalitu a dostupnost bankovních služeb. Analýza je prováděna prostřednictvím metod pozorování, analýzy dokumentů a internetové komunikace na sociálních sítích, doplněnými o dotazníkové šetření. Zjištění ukazují na konkrétních případech, že přestože rizika ztráty otevřeného vyjadřování existují, v momentální době digitální technologie nikterak neomezují otevřené vyjadřování mezi bankou a jejími klienty. Práce zároveň přináší doporučení pro zlepšení praxe v digitální komunikaci tak, aby se stejný stav otevřeného vyjadřování zachoval i v budoucnu, aby bylo možné lépe reagovat na potřeby a preference klientů a zároveň udržet vysokou úroveň personalizace a klientův pocit zapojení do procesu.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses