Interpretace konjunkce ve velkých jazykových modelech - Chadimová, Milena; Kliegr, Tomáš; Bahník, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce je věnována interpretaci konjunkce ve velkých jazykových modelech (konkrétně GPT 3.5, GPT 4, Gemini a Llama 2) se zaměřením na konjunkci v kontextu kognitivních zkreslení a různých významů konjunkce napříč obory. Měla by v oboru umělé inteligence a zpracování přirozeného jazyka více objasnit, jak se velké jazykové modely chovají ve vztahu ke konjunkci a kognitivním zkreslením s konjunkcí spojených. První část bakalářské práce popisuje odlišná chápání konjunkce z hlediska různých oborů. Dále práce představuje problematiku velkých jazykových modelů. Následně se práce zaměřuje na popsání předchozích studií, z nichž potom vychází druhá, praktická část. Zde je testováno pomocí promptů, zda modely podléhají klamu konjunkce a vlivu reprezentativní heuristiky. Dále se v práci pomocí skrývání částí textu za bezvýznamové identifikátory, v různých podobách zadání, pokoušíme docílit lepších výsledků v testech reprezentativní heuristiky a klamu konjunkce. Jako další zkoumáme, zda výběr spojky použité v možné odpovědi s konjunkcí má vliv na počet správných odpovědí modelů. Nakonec se práce zabývá testováním vlivu použití různých spojek v souvětí na překlad do symbolů predikátové logiky. Následně jsou výsledky testů podrobeny testování hypotéz, konkrétně Fisherovu exaktnímu testu. Testy ukázaly, že velké jazykové modely dokážou při překladu z přirozeného jazyka do symbolů predikátové logiky interpretovat konjunkci lépe, pokud je znázorněna jednodušší spojkou. Z hlediska kognitivních zkreslení a pravidla pravděpodobnosti pro konjunkci si modely nevedou dobře. Modely podléhají vlivu reprezentativní heuristiky a klamu konjunkce. Počet správných odpovědí modelů (u reprezentativní heuristiky a klamu konjunkce) se zlepšil po skrytí částí textu, které podle odpovědí modelu zp
Vedoucí práce: Tomáš Kliegr
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses