Ekonomická svoboda a její vztah k bohatství společnosti - Blaha, Petr (2024)
Bakalářská práce se zabývá fenoménem ekonomické svobody a jejím vztahem k hospodářskému růstu a bohatství společnosti. Cílem práce je analyzovat ekonomickou svobodu v širší perspektivě, tj. jak je ekonomická svoboda chápána z hlediska různých ekonomických směrů – jaký jí přisuzují význam pro člověka a společnost. Dále diskutuje, jaké existují statistické ukazatele, kterými se ekonomickou svobodu snažíme měřit a jejich možná úskalí. Praktická část je věnována popisu a interpretaci dostupných dat k měření ekonomické svobody a hospodářskému růstu. Na závěr praktické části je provedena statistická analýza mající za cíl poskytnout hlubší vhled do zkoumané problematiky a nastínění možných vztahů mezi ekonomickou svobodou a hospodářským růstem.