Úroveň povědomí české veřejnosti o GDPR a jeho příčiny - Pavinger, Matěj (2024)
Tato bakalářská práce zkoumá úroveň povědomí veřejnosti o GDPR v Česku a identifikuje klíčové faktory, které mají na tuto úroveň vliv. Práce představuje detailní analýzu GDPR, včetně jeho hlavních principů a zásad, a zkoumá jejich aplikaci v digitálním věku. Prostřednictvím dotazníkového šetření práce zkoumá současné povědomí české veřejnosti o GDPR a data porovnává s výzkumy, které byly prováděny v minulosti, na úrovni celé Evropské unie. Výsledky ukazují, že přestože povědomí o GDPR je v České republice na dobré úrovni, hlubší porozumění specifickým právům a povinnostem je stále nedostatečné, což může mít vážné důsledky jak pro jednotlivce, tak pro organizace. Práce také odhalila nedostatečné množství informačních kampaní a složitost právních textů jako hlavní překážky pro lepší pochopení GDPR. Závěrem práce jsou představena doporučení pro zlepšení povědomí veřejnosti o dané tematice, která by měla vést k lepší ochraně osobních údajů a zvýšení právní jistoty pro všechny zúčastněné strany.