Porovnání využití ICT na středních školách v jižních Čechách a Horním Rakousku - Brom, Michael (2024)
Cílem této práce je zjistit a analyzovat míru využití dostupných ICT řešení v provozu středních škol v Jihočeském kraji, a udělat základní porovnání se středními školami v sousedícím Horním Rakousku. K řešení jsou použity metody, jako je dotazníkové šetření, řízené rozhovory, porovnávání výsledků nebo vlastní pozorování. Práce je rozdělena na dvě hlavní části. V první části jsou teoreticky popsány pojmy související s tématem práce, tedy informační a komunikační technologie, školní informační systém a e-learning. Následuje analýza součástí e-learningových a školních informačních systémů, včetně popisu současného stavu. Dále práce obsahuje aktuální legislativu a koncepční strategie, vztahující se k ICT ve výuce a provozu škol. Druhá část práce je praktická, ve které provádíme výzkum využití ICT na středních školách. Provedeným výzkumem je zjištěno, že míra využití ICT prostředků je ve školách obou regionů na podobné úrovni. V závěru jsou podrobně uvedeny výsledky výzkumu a limity této práce.