Využití ICT ve výuce - porovnání prvního a druhého stupně základních škol - Kny, David Christian; Radváková, Věra; Luc, Ladislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Bakalářská práce se soustředí na využívání informačních a komunikačních technologií ve vyučovacích hodinách na základních školách, kdy porovnává první a druhý stupeň v předmětech matematiky, anglického jazyka a informatiky. Cílem je především porovnat použití informačních a komunikačních technologií na prvním a druhém stupni základních škol i s ohledem na žáky se speciálními vzdělávacími potřebami a zmapovat a analyzovat práci s digitálními zařízeními v posledních ročnících prvního a druhého stupně, kdy se jedná nejen o interaktivní tabule, ale také notebooky, počítače, tablety, mobilní telefony aj., opět s ohledem na žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, kteří mohou ICT využívat i nad rámec běžné výuky. Dotazníkové šetření na čtyřech základních školách v Praze přináší data od žáků i jejich učitelů, kteří se vyjadřovali k druhu používaného zařízení, četnosti využití i způsobu. Nejvíce se používá interaktivní tabule (na prvním i druhém stupni), kdy s ní mladší žáci pracují, pro starší slouží zejména jako promítací plátno. Dále se často zapojují do výuky mobilní telefony, tablety na prvním stupni a počítače na druhém. Žáci se SVP využívají mobilního zařízení k překladům a jinému zjednodušování činností ve výuce, ale i ke hrám, primárně sloužícím jako procvičování a opakování. Řízené rozhovory informace doplnily a rozšířily. Závěrem lze shrnout, že ICT je nedílnou součástí vyučovacích hodin, žáky obohacuje a motivuje.
Vedoucí práce: Věra Radváková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses