Využití velkých jazykových modelů pro extrakci informací s aplikacemi ve znalostních grafech - Adam, Daniel (2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na využití velkých jazykových modelů pro extrakci informací s aplikacemi ve znalostních grafech. V teoretické části je provedena rešerše na využití a definování extrakce informací. Dále je provedena rešerše na téma znalostních grafů s příklady využití jazykových modelů. Část je věnována datovým zdrojům a jejich důvěryhodnosti. Praktická část se věnuje validačnímu skriptu pro verifikaci RDF tvrzení z portálu Wikidata. Byl zjištěn aktuální stav jazykových modelů s ohledem na extrakci informací a znalostní grafy. Práce popisuje rozdíly mezi méně výkonnými a více výkonnými jazykovými modely, které se mohou projevovat například rychlostí generování odpovědí nebo kvalitou usuzování. Nakonec byl implementován skript v jazyce Python, který byl otestován na 3 Wikidata subjektech za použití jazykových modelů ChatGPT-3 a ChatGPT-4. Byla provedena ruční předběžná evaluace, která zjistila, že model ChatGPT-4 odpovídá lépe a přesněji než model ChatGPT-3, ale naznačila možnost jejich zkombinování pro zajištění rychlejších a přesnějších výsledků.