Predikce nájemného na českém bytovém trhu : Aplikace regresní analýzy - Novák, Jan (2024)
Cílem této bakalářské práce je aplikovat metody regresní analýzy pro predikci nájemného na bytovém trhu České republiky za účelem odhadnutí doby návratnosti investic do nemovitostí. Práce se dělí na teoretickou a praktickou část. Teoretická část práce poskytuje definici a přehled metod regresní analýzy, popisuje problematiku sběru a předzpracování dat, a to včetně překážek, které mohou tento proces komplikovat. Dále je poskytnut teoretický vhled do webových aplikací a jejich tvorby. V praktické části je popsán postup sběru dat, jejich předzpracování v prostředí Python, včetně jejich uložení do databáze. Následně je podrobněji představena tvorba regresního modelu s využitím knihovny Scikit-learn. Prezentován je také vývoj interaktivní webové aplikace, která poskytuje uživatelům aktuální přehled tržních nabídek a umožňuje dynamické vyhledávání investičně vhodných nemovitostí. Výstupem práce je funkční predikční model, jehož validitu potvrzuje srovnání s aktuálními daty a jeho implementace do uživatelsky přívětivé aplikace.