Využití ChatGPT-4 pro detekci phishingu - Perger, Branko; Kovářová, Marie; Maryška, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce se věnuje využití jazykového modelu ChatGPT-4 pro detekci phishingových útoků. Cílem práce je analyzovat možnosti, jak může tento pokročilý model umělé inteligence přispět k zlepšení metod kybernetické bezpečnosti při identifikaci phishingových obsahů. V teoretické části je představen model ChatGPT-4, jeho struktura a principy fungování. Praktická část se zaměřuje na testování schopností modelu rozpoznávat phishing ve webových URL a e-mailových komunikacích. Práce zahrnuje detailní testování modelu proti různým taktikám používaným v phishingových útocích a evaluaci jeho efektivity. Výzkum ukazuje, že ChatGPT-4 má značný potenciál v detekci phishingu, ale zároveň poukazuje na určité limity a nutnost dalšího vývoje pro zlepšení přesnosti a spolehlivosti. Závěr práce reflektuje dosažené výsledky a nastiňuje možné směry pro budoucí výzkum v oblasti využití umělé inteligence pro zvýšení kybernetické bezpečnosti.
Vedoucí práce: Marie Kovářová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses