Analýza vlivu dostupnosti zdravotní péče, klimatických podmínek a dalších faktorů na délku lidského života - Tkhorenko, Aleksandra; Chudán, David; Smutný, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Průměrná délka života populace je ovlivněna mnoha faktory. Mezi těmito faktory patří životní prostředí, kvalita a dostupnost lékařských služeb pro populaci, sociální podmínky ve společnosti, kulturní zvyky a nepochybně genetika. Všechny výše uvedené faktory ovlivňují délku života populace v různé míře a zároveň mezi nimi existuje korelace, jinými slovy, vztahy. Avšak mezi danými faktory se nachází jeden, na který jednotlivci mají jen omezený vliv, a to jsou klimatické podmínky. Klimatický faktor zahrnuje parametry, jako jsou například průměrná roční teplota a úroveň znečištění ovzduší, z čehož vyplývá kvalita prostředí, ve kterém lidé žijí. Všechny uvedené faktory mají vliv na vývoj konkrétních onemocnění u populace žijící v daném regionu. Daná práce si klade za cíl stanovit souvislost mezi klimatem a délkou života populace pomocí porovnání průměrných délek života a délek života ve zdravém stavu v zemích, které se nacházejí v různých klimatických zónách. V této práci jsou kontrolovány i další faktory, jako je dostupnost lékařských služeb, které rovněž významně ovlivňují délku života populace. Prostřednictvím analýzy výskytu konkrétních onemocnění v těchto klimatických podmínkách je také možné určit, které klima nejvíce přispívá k vzniku specifických onemocnění, které mohou vést k smrtelným následkům.
Vedoucí práce: David Chudán
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses