Komparatívna evaluácia AI chatbotov vo vzdelávaní : Presnosť a úplnosť generovaných informácií - Timko, Marek (2024)
Táto práca sa zaoberá komparatívnou analýzou štyroch pokročilých modelov chatbotov: ChatGPT (GPT-3.5), Copilot (GPT-4), Gemini a LLaMA2, s dôrazom na hodnotenie ich štruktúry odpovedí, pravdivosti a komplexnosti poskytovaných informácií. Práca taktiež poskytuje úvod do problematiky umelej inteligencie a chatbotov. Cieľom bolo analyzovať a porovnať tieto modely z hľadiska ich pravdivosti a úplnosti informácií a identifikovať ich silné a slabé stránky pre aplikácie v školstve. Využité metódy zahŕňali komparatívne hodnotenie a pozorovanie, čím sa zabezpečila objektívnosť a dôkladnosť analýzy. Výsledky odhalili, že každý model má unikátne prednosti vhodné pre rôzne edukačné scenáre: ChatGPT je preferovaný pre základné pedagogické účely, Copilot sa osvedčil v komplexných akademických situáciách pre svoju presnosť, zatiaľ čo Gemini poskytuje rozšírené pokrytie tém, čo ho robí vhodným pre širšie akademické využitie. LLaMA2 nebol testovaný z dôvodu technickej nedostupnosti. Tieto poznatky naznačujú potrebu ďalšieho výskumu a vývoja v oblasti etických a bezpečnostných aspektov AI, aby sa maximalizoval ich potenciál v edukačnom procese.