Analýza pojistného portfólia a klientů firmy pomocí statistických metod - Buriánek, Jakub; Löster, Tomáš, 1980-; Bílková, Diana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce poskytuje komplexní statistickou analýzu chování a výkonnosti pojistných produktů, založenou na interpretačním posouzení různých statistických modelů. Průměrné roční pojistné v roce 2022 bylo 36 837,50 Kč, variabilitu trhu reflektuje vysoký rozptyl ve výši 354 miliard a směrodatná odchylka 595 570,31 Kč. Výrazná šikmost 93,15 a špičatost 12 401,17 poukazují na neobvykle zkreslenou distribuci pojistných hodnot, kde minimální pojistné činilo 51,00 Kč a maximum dosáhlo hodnoty 98 577 359,00 Kč. Exponenciální trend identifikovaný v časových řadách s koeficientem determinace 0,9245 naznačuje výrazný meziroční růstu, dále korelační analýza mezi odhadem škody a výší plnění odhalila vysokou korelaci s koeficientem 0,9868, což naznačuje silnou míru lineární závislosti. Tyto statistické výstupy nejen že zvyšují porozumění tržním dynamikám, ale také umožňují společnosti optimalizovat produkty a služby, zlepšit řízení rizik a vyvíjet účinnější strategie pro růst a udržitelnost v sektoru.
Vedoucí práce: Tomáš Löster
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: datové analýzy a modelování [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses