Cestovanie po európskych metropolách : model obchodného cestujúceho - Kuglerová, Viktória (2024)
Táto bakalárska práca sa zameriava na aplikáciu úlohy obchodného cestujúceho na plánovanie cesty po európskych metropolách. Cieľom bolo nájsť optimálnu trasu, ktorá bola vyhovujúca z hľadiska dĺžky trvania cestovania a nákladov spojených s ním. V práci boli využité rôzne modely, ktoré sa líšili podľa typu minimalizácie a druhu využitej dopravy, pri čom sa používala buď autobusová doprava, automobilová preprava alebo kombinácia autobusovej a leteckej dopravy. Na riešenie problému bola použitá modifikácia úlohy obchodného cestujúceho, ktorej úlohou bolo nájsť optimálnu trasu medzi 20 európskymi mestami z celkových 30. Modely boli riešené prostredníctvom optimalizačného systému LINGO v jeho rozšírenej verzii a pomocou aplikácie MS Excel. Na základe výsledkov boli vybrané tri najvhodnejšie trasy. Patrila medzi nich trasa minimalizujúca čas s využitím autobusovej dopravy s nákladmi 248,55 € a časom 64,35 hodín, trasa minimalizujúca náklady automobilovou prepravou s nákladmi 114,58 € a časom 54,67 hodín a kombinovaná trasa minimalizujúca čas s obmedzením nákladov s cenou 299,72 € a dĺžkou 40,18 hodín. Ako finálna trasa bola napokon zvolená trasa minimalizujúca čas s obmedzením nákladov pri využití kombinácie autobusovej a leteckej dopravy.