Analýza mezd a platů v Pardubickém kraji - Kubátová, Natálie (2024)
Bakalářská práce představuje rozsáhlou analýzu mezd a platů v Pardubickém kraji za období let 2011 až 2022, s predikcemi pro roky 2023 a 2024. Hlavním cílem je poskytnout ucelený pohled na vývoj mezd a platů a analyzovat jejich rozdíly mezi různými socioekonomickými skupinami, jako jsou věk, pohlaví a kategorie zaměstnání. Práce vychází z dat Informačního systému o průměrném výdělku a využívá kvantitativní metody v programu Statgraphics, spolu s Microsoft Excel pro další zpracování. Struktura práce se dělí na dvě části: teoretickou, která vymezuje základní pojmy a metodologie, a praktickou, ve které jsou tyto metody aplikovány. Z praktické části vyplývá kontinuální růst mediánů výdělků. Odhaduje se, že medián mzdy bude v následujících dvou letech pokračovat v růstu, přičemž se očekává, že i medián platu bude sledovat podobný vzestupný trend. Analytický přehled ukazuje, že výdělky žen byly po celé sledované období nižší než mužů. Nejvyšší roční růst mediánu byl zaznamenán u zaměstnanců se základním, nedokončeným a středoškolským vzděláním bez maturity, zatímco nejnižší u vysokoškoláků a zaměstnanců s vyšším odborným a bakalářským vzděláním. Z analýzy podle klasifikace zaměstnání CZ ISCO vyplývá, že čím vyšší jsou dovednosti vyžadované pro profesi, tím vyšší jsou výdělky zaměstnanců.