Návrh vhodných vizualizací pro vybrané datové sady - Elchina, Sofia; Chlapek, Dušan; Kučera, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na zkoumání oblasti vizualizace dat a schopností ulehčit analýzu dat pomoci tvorby vhodných vizualizací. Cílem bakalářské práce je popsat téma a možností vizualizace dat, použitý vizualizační nástroj pro tvorbu vizualizací v rámci praktické časti, vybrat datové sady a navrhnout jejich vizualizací. Bakalářská práce je strukturována do dvou hlavních částí: teoretické a praktické. Teoretická část poskytuje úvod do oblasti vizualizace dat, zahrnující historický vývoj, klasifikaci, základní principy a současné trendy v dané oblasti. Dále se v této části provádí srovnání nejvýznamnějších nástrojů pro vizualizaci dat a zdůvodnění volby nástroje Qlik Sense, který je použit ve zpracování vizualizací. Praktická část práce se zaměřuje na proces výběru datových sad pro specifickou společnost, následný návrh vizualizací a jejich ohodnocení. V konečném důsledku byla vybrána datová sada specifické společnosti, která již obsahovala existující vizualizace, dostupné na její webovém portálu. Byly navrženy tři modifikované vizualizace jako inspirativní příklady pro budoucí úpravy stávajících grafů. Následně bylo provedeno dotazníkové šetření mezi nezávislými experty v dané oblasti a stručný rozhovor s hlavním statistikem zvolené společnosti pro hodnocení vytvořených vizualizací. Hlavním přínosem této bakalářské práce je předložení nových variant vizualizací, které nabízejí rozšířené a užitečné technické možnosti. Tyto varianty můžou sloužit ukázkou pro budoucí rozvoj existujících vizualizací pro lepší prezentaci a analýzu dat.
Vedoucí práce: Dušan Chlapek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses