Účetní podvody a manipulace s účetními informacemi - Haushalterová, Tereza (2024)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou účetních podvodů a manipulací s účetními informacemi, které představují závažné riziko pro společnosti, investory a celkovou integritu finančního trhu. Cílem práce je analyzovat typy účetních podvodů a praktiky kreativního účetnictví, jejich důsledky a možná preventivní opatření. Teoretická část práce se zaměřuje na definici kreativního účetnictví, účetních podvodů a motivaci k jejich páchání. Dále jsou analyzovány způsoby zjištění účetních podvodů a možné kontrolní systémy. Praktická část rozebírá tři světově proslulé účetní skandály. V čem podvod spočíval, jak byl spáchán a rovněž jak byl odhalen. Diplomová práce má za cíl přispět k lepšímu porozumění problematiky účetních podvodů a manipulaci s účetními informacemi a poskytnout podklady pro efektivní prevenci v oblasti účetnictví a finančního řízení.