Kvalitativní předstudie vnímaní potenciálu a problémů elektronické identity a elektronických osobních dokladů v České republice - Griunfeld, Olga (2024)
Tato bakalářská práce se věnuje zjištění potenciálu a problémů elektronické identity a elektronických osobních dokladů v České republice. Hlavním cílem práce je s použitím teoretického modelu UMEGA provést kvalitativní studii menšího rozsahu zaměřenou na vztah obyvatel České republiky k elektronické identitě a elektronickým osobním dokladům z hlediska subjektivního vnímání jejich přínosů a problémů. Teoretická část se věnuje popisu aktuálního stavu implementace elektronické identity a elektronických osobních dokladů v ČR, související právní úpravy a také teoretického modelu UMEGA. Praktická část je věnována přípravě, provedení a následné analýze šesti polostrukturovaných rozhovorů s využitím modelu UMEGA. Pomocí tematické analýzy rozhovorů jsou identifikovány faktory, které ovlivňují vztah a ochotu obyvatel ČR využívat elektronickou identitu a elektronické osobní doklady, a následně jsou formulována doporučení pro veřejnou správu v souvislosti s těmito technologiemi.