Analýza vztahu mezi sázkovými kurzy a výsledky zápasů v anglické Premier League - Koštialik, Ondřej; Čabla, Adam, 1985-; Danko, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Hlavním cílem práce je analyzovat vztah mezi sázkovými kurzy a skutečnými výsledky zápasů v Premier League. Cíl zahrnuje porovnání sázkových kurzů s reálnými výsledky, zkoumání, jak přesně sázkové kurzy odrážejí skutečné výsledky a zda se přesnost mění v průběhu sezón. Vedle hlavního cíle práce zjišťuje, jaké proměnné mají statisticky významný vliv na sázkový kurz. Také jsou provedeny predikce výsledů na základě kurzů. Celkově má práce čtenáři poskytnout ucelený pohled na kurzové sázení. Podkladem pro analýzu jsou historická data za 5 sezón. Práce využívá Brierovo skóre, vizualizační metodu kalibračních grafů, regresní analýzu a rozhodovací stromy. Jedním ze závěrů je, že přesnost kurzů z dlouhodobého hlediska je velmi vysoká, avšak napříč sezónami existují odchylky od přesné kalibrace. Nejnižší přesnost byla zaznamenána v sezóně 2020/21, která byla postižena pandemií COVID-19.
Vedoucí práce: Adam Čabla
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: datové analýzy a modelování [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses