Analýza ziskovosti produktového portfolia ve výrobní společnosti - Dušková, Michaela (2024)
Cílem diplomové práce je provést analýzu ziskovosti produktového portfolia ve výrobní společnosti. Zjištěné poznatky budou následně použity ke zhodnocení současné situace. Dále budou navržena možná doporučení, která společnost může implementovat a efektivně využít ke zlepšení stávající situace. Ziskovost produktového portfolia je zkoumána z pohledu tržeb, prodejních cen a marží. Teoretická část obsahuje rešerši literatury, která se zabývá charakteristikou produktu, prodejních cen a dalších pojmů z oblasti ziskovosti. V praktické části je provedena analýza současné situace v analyzované společnosti. Součástí analýzy je identifikace konkrétních faktorů, které tržby a zároveň ziskovost produktového portfolia ve sledovaném roce nejvíce ovlivnily. Na závěr praktické části je zhodnocena situace ve společnosti, která je doplněna o formulaci možných doporučení.