Porovnání UI nástrojů pro generování výtvarného umění - Juhászová, Anna (2024)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá porovnáním čtyř UI nástrojů pro generování výtvarného umění, jenž rovněž představuje její hlavní cíl. Dílčí cíle zahrnují uvedení do tématu umělé inteligence a generativní umělé inteligence v umění a seznámení se s UI nástroji pro generování výtvarného umění. Bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. K naplnění dílčích cílů je určena teoretická část práce, která je provedena formou rešerše dostupných zdrojů. Praktická část, jež slouží pro uskutečnění hlavního cíle, je rozdělena na základní (teoretické) a praktické porovnání. Nástroje vybrané autorkou pro porovnání zahrnují Craiyon, Deep Dream Generator, Leonardo.Ai a NightCafe Creator. K porovnání je použita metoda vícekriteriálního hodnocení variant. V základním i praktickém porovnání jsou nástroje popsány dle stanovených kritérií a ohodnoceny na základě Likertovy škály v rozmezí od 1 do 5 bodů. Všem kritériím jsou stanoveny váhy pomocí metody párového srovnávání s využitím Fullerova trojúhelníku. Výstupem praktické části jsou tabulky s výsledným bodovým ohodnocením nástrojů a určení jejich pořadí z obou částí porovnání a následně i souhrnně. Ze základního porovnání nejlépe vychází nástroj Leonardo.Ai. Na prvním místě v praktickém porovnání je Deep Dream Generator. V souhrnném porovnání je na prvním místě opět umístěn Leonardo.Ai.