Porovnání social media usage - Volf, Matěj (2024)
Tato práce se věnuje porovnání social media usage neboli používání sociálních sítí u studentů středních a vysokých škol. Hlavním cílem práce je zjistit, zda studenti středních škol tráví na sociálních sítích více času než studenti vysokých škol a zda studenti středních škol využívají sociální sítě primárně k odreagování, na rozdíl od studentů vysokých škol, kteří využívají sociální sítě spíše k práci, vzdělávání se, sledování zpráv a dění ve světě nebo jako zdroj informací. Konkrétně se tedy práce zaměřuje na průměrný denní čas strávený na sociálních sítích a nejčastější účely používání sociálních sítí. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou představeny základní definice sociálních sítí, jejich historie, výčet nejpoužívanějších aplikací, motivace a důvod používání sociálních sítí a na závěr rizika, která se pojí s jejich používáním. V praktické části je popsán empirický výzkum, který proběhl v podobě dotazníkového šetření, a následná analýza získaných dat. Tato data jsou dále použita k zodpovězení výzkumných otázek, které jsou představeny na začátku praktické části. Otázky jsou zaměřeny na porovnání času strávených na sociálních sítích a hlavními účely používání sociálních sítí u studentů středních a vysokých škol. Data ukazují, že studenti středních škol průměrně netráví na sociálních sítích více času než studenti vysokých škol, ale zábava je u nich častějším důvodem používání sociálních sítí. Práce jako celek poskytuje vhled do problematiky používání sociálních sítí u studentů středních a vysokých škol.