Kybernetická bezpečnost a informovanost běžných uživatelů - Metelková, Tereza (2024)
Bakalářská práce se zabývá problematikou informovanosti běžných uživatelů o kybernetické bezpečnosti a hrozbách v rámci kybernetického prostoru. Hlavním cílem práce je zjistit úroveň informovanosti a vzdělání uživatelů o kybernetické bezpečnosti a jejích hrozbách napříč věkovými kategoriemi v České republice a v návaznosti na výsledky výzkumu navrhnout řešení, kterým by se informovanost dala zlepšit. V první části práce se autorka zabývá kybernetickou bezpečností a s ní souvisejícími pojmy. Dále se věnuje jednotlivým kybernetickým hrozbám, a především jejich prevenci. V druhé části práce jsou vyhodnoceny výsledky výzkumu provedeného mezi uživateli napříč různými věkovými kategoriemi v České republice. Metodikou pro sběr dat bylo dotazníkové šetření distribuované v elektronické podobě. Dotazník obsahuje otázky týkající se vzdělání uživatelů v rámci kybernetické bezpečnosti, možností zabezpečení a rizikových chování v kyberprostoru. Součástí výzkumné části je také souhrn již existujících vzdělávacích projektů a formulace vlastního návrhu, který by měl pomoci zlepšit informovanost o nástrahách v kyberprostoru mezi běžnými uživateli s ohledem na výsledky výzkumu.