Analýza metrík a faktorov virality YouTube kanálu - Šlauka, Juraj (2024)
Cieľom tejto práce je analyzovať metriky a faktory ovplyvňujúce viralitu videí na YouTube, konkrétne na základe dát z autorovho vlastného YouTube kanálu. Teoretická časť poskytuje prehľad o platforme YouTube, jej odporúčacom algoritme a kľúčových metrikách používaných na hodnotenie úspešnosti videí. Venuje sa aj technikám analýzy sentimentu a jej uplatniteľnosti v kontexte YouTube. Analytická časť využíva deskriptívne metódy, korelačnú analýzy a regresné modely na odhalenie kľúčových prediktorov výkonnosti videa. Výsledky naznačujú, že zatiaľ čo dĺžka videa a frekvencia zverejňovania významne ovplyvňujú sledovanosť, sentiment názvu má zanedbateľný vplyv nielen na sledovanosť, ale aj na metriky zapojenia publika, akými je miera prekliknutí po zobrazení a miera udržania publika. Zistilo sa, že prítomnosť plateného sponzorstva pozitívne ovplyvňuje mieru zapojenia, čo naznačuje, že dobre integrované sponzorované príspevky môžu zvýšiť interakciu s divákmi. Okrem toho regresné modely odhalili, že dĺžka videa a frekvencia zverejňovania videí sú významnými prediktormi sledovanosti videí. Praktické odporúčania pre tvorcov obsahu na YouTube zdôrazňujú význam vyváženej obsahovej stratégie, ktorá kombinuje konzistentnosť, optimalizáciu dĺžky videa, efektívne zapojenie divákov a vysokú kvalitu obsahu. Tieto poznatky môžu tvorcom obsahu pomôcť zvýšiť úspešnosť ich videí a tiež prispieť k širšiemu pochopeniu odporúčacieho algoritmu platformy YouTube a analytiky sociálnych sietí.