Dizajn orientačného systému pre gastronomický festival - Kúdelová, Alica (2024)
Táto bakalárska práca sa zameriava na tvorbu funkčného orientačného systému pre gastronomický festival. Teoretická časť vysvetľuje špecifické odvetvia dizajnu ako event dizajn, dizajn služieb a dizajn orientačného systému, ich fázy a nástroje. Zároveň jednotlivé dizajnové prístupy vzájomne porovnáva, a taktiež definuje roly dizajnérov zahrnutých v dizajnérskom procese. Teoretická časť je zakončená novovytvoreným postupom práce pre dizajn orientačného systému, ktorý kombinuje fázy (výskum, ideácia, prototypovanie, implementácia) a nástroje dizajnu služieb (mapa ekosystému, mapa užívateľskej cesty, brainstorming,..) s nástrojmi dizajnu orientačného systému (informačný, grafický, hardvérový systém,..). Praktická časť postupne realizuje všetky fázy dizajnu orientačného systému, ktorými sú výskum, analýza, ideácia, prototypovanie a prezentácia. Ďalej priamo využíva vhodné nástroje a metódy pri konkrétnom gastronomickom festivale a zaznamenáva všetky potrebné kroky, ktoré prispievajú k vytvoreniu optimálneho užívateľského zážitku. Výskum má podobu terénneho výskumu, hĺbkových rozhovorov a sekundárneho výskumu. Výskumné dáta sú ďalej spracované a analyzované s cieľom hľadania opakujúcich sa vzorcov a insightov. V analýze sú využité aj nástroje ako mapa užívateľskej cesty a mapa ekosystému. Výsledné dáta sú použité v ideácii na generovanie nových riešení pomocou How Might We otázok, brainstormingu a skicovania. V závere ideácie je vytvorený layout festivalu, lokácia a obsah značiek. Z výsledného riešenia sa tvoria dva typy prototypov, ktoré testujú čitateľnosť a zrozumiteľnosť systému na cieľovej skupine. Následne sa definuje materiál a pripevnenie nosičov. V poslednej fáze sa značkám vytvára vizuálna identita a tvorí sa mapa festivalu, ktorá je následne taktiež testovaná.