Dizajn orientačného systému pre gastronomický festival - Kúdelová, Alica; Dědic, Filip; Balata, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Táto bakalárska práca sa zameriava na tvorbu funkčného orientačného systému pre gastronomický festival. Teoretická časť vysvetľuje špecifické odvetvia dizajnu ako event dizajn, dizajn služieb a dizajn orientačného systému, ich fázy a nástroje. Zároveň jednotlivé dizajnové prístupy vzájomne porovnáva, a taktiež definuje roly dizajnérov zahrnutých v dizajnérskom procese. Teoretická časť je zakončená novovytvoreným postupom práce pre dizajn orientačného systému, ktorý kombinuje fázy (výskum, ideácia, prototypovanie, implementácia) a nástroje dizajnu služieb (mapa ekosystému, mapa užívateľskej cesty, brainstorming,..) s nástrojmi dizajnu orientačného systému (informačný, grafický, hardvérový systém,..). Praktická časť postupne realizuje všetky fázy dizajnu orientačného systému, ktorými sú výskum, analýza, ideácia, prototypovanie a prezentácia. Ďalej priamo využíva vhodné nástroje a metódy pri konkrétnom gastronomickom festivale a zaznamenáva všetky potrebné kroky, ktoré prispievajú k vytvoreniu optimálneho užívateľského zážitku. Výskum má podobu terénneho výskumu, hĺbkových rozhovorov a sekundárneho výskumu. Výskumné dáta sú ďalej spracované a analyzované s cieľom hľadania opakujúcich sa vzorcov a insightov. V analýze sú využité aj nástroje ako mapa užívateľskej cesty a mapa ekosystému. Výsledné dáta sú použité v ideácii na generovanie nových riešení pomocou How Might We otázok, brainstormingu a skicovania. V závere ideácie je vytvorený layout festivalu, lokácia a obsah značiek. Z výsledného riešenia sa tvoria dva typy prototypov, ktoré testujú čitateľnosť a zrozumiteľnosť systému na cieľovej skupine. Následne sa definuje materiál a pripevnenie nosičov. V poslednej fáze sa značkám vytvára vizuálna identita a tvorí sa mapa festivalu, ktorá je následne taktiež testovaná.
Hlavným cieľom práce je navrhnúť funkčný orientačný systém pre gastronomický festival, ktorý berie ohľad nielen na návštevníka, ale aj na všetky ostatné zúčastnené strany a vnútorné procesy festivalu. Súčasťou bakalárskej práce je vytvorenie postupu práce, ktorý zahŕňa nástroje a metódy dizajnu služieb spoločne s dizajnom orientačného systému. Postup práce zároveň mapuje a detailne popisuje všetky vykonané kroky, a tak bude slúžiť ako pomôcka pre ďalších dizajnérov.
Vedoucí práce: Filip Dědic
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses