Optimalizace a simulace kurzových sázek - Dlouhý, Matyáš (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá optimalizací a simulací kurzového sázení. Prezentuje několik variant modelu pro predikci pravděpodobností výsledků fotbalových utkání a dokazuje, že sázení na základě statistických metod je spolehlivější a úspěšnější než na základě expertízy průměrného hráče. Práce porovnává jednotkovou návratnost investic a výherní podíl kurzového sázení zjištěný Národním monitorovacím střediskem pro drogy a závislosti. Vzájemně budou srovnány a bude zjištěno, zdali se opravdu vyplatí sázet na základě pravděpodobností určených relativně jednoduchým regresním modelem. Je rozdělena na dvě části: teoretickou a praktickou. Teoretická část se zaměřuje na základní pojmy kurzového sázení, jeho legislativu, dopady na zdraví a principy sázkových strategií. Dále popisuje vybrané regresní modely použité v praktické části. Praktická část je zaměřena na vytvoření modelů pro predikce pravděpodobností jednotlivých výsledků, od získání a předzpracování dat až po samotné vytvoření modelů a evaluaci jejich výkonu. Následně je zkombinuji do jednoho „ensemble modelu“, kterého vytvořím tři varianty. Výsledky různých kombinací variant rozhodovacího systému a strategií jsou zhodnoceny a bylo vytvořeno doporučení, kterou z nich by měl čtenář použít. Také je doporučen sázecí systém, který je nejvíce vhodný pro použití v obdobných případech, a možnosti jeho přizpůsobení. Závěr obsahuje analýzu a sumarizaci výsledků a možnosti rozšíření této práce. Také je v něm detailně rozepsán její přínos. Přínosem práce je demonstrace, že použití statistických metod na úrovni vysokoškolského studenta pro kurzové sázení může dosahovat nadprůměrných výsledků a případně i zisku. Dalším přínosem je obecný návod pro tvorbu regresního modelu pro predikci pravděpodobností a v