Využití perceptuálních map ke zkoumání vztahu makroekonomických ukazatelů - Růžička, Ondřej (2024)
Tato práce by měla pomoci odpovědět na otázku, do jaké míry spolu souvisí úspory domácností a saldo vládního rozpočtu a zkoumá platnost vztahu mezi ukazateli. Pracujeme zde s veřejně dostupnými daty z Eurostatu z let 1995 až 2022 za vybraných 23 zemí z Evropské unie. K analýza je použit modifikovaný párový t-test pomocí, kterého testujeme prostorové změny v Gaussově rovině. K vizualizaci a popisu vývoje těchto ukazatelů v čase jsou použity perceptuální mapy.