Využití perceptuálních map ke zkoumání vztahu makroekonomických ukazatelů - Růžička, Ondřej; Hindls, Richard, 1950-; Cibulková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato práce by měla pomoci odpovědět na otázku, do jaké míry spolu souvisí úspory domácností a saldo vládního rozpočtu a zkoumá platnost vztahu mezi ukazateli. Pracujeme zde s veřejně dostupnými daty z Eurostatu z let 1995 až 2022 za vybraných 23 zemí z Evropské unie. K analýza je použit modifikovaný párový t-test pomocí, kterého testujeme prostorové změny v Gaussově rovině. K vizualizaci a popisu vývoje těchto ukazatelů v čase jsou použity perceptuální mapy.
Vedoucí práce: Richard Hindls
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses