Dezinformace, falešné informace a hoaxy v prostředí webu - Smrčková, Veronika (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem dezinformací, falešných informací a hoaxů v oblasti webu. Hlavním cílem bylo zjistit, zda si Češi ověřují informace a jestli jsou schopni identifikovat dezinformace. Dále tato práce informuje a seznamuje čtenáře s problematikou dezinformací, jejich šířením a výskytem v oblasti webu. Práce má také edukativní účel, obsahuje poznatky, jak informace správně ověřovat. Práce je rozdělena na dvě hlavní části. Teoretická část shrnuje poznatky o dezinformacích, hoaxech a falešných informacích v oblasti webu. Praktickou část tvoří kvantitativní výzkum a interpretace jeho výsledků a zjištění. Výzkum byl proveden formou dotazníkového šetření, obsahoval test na rozpoznávání dezinformací formou fotografií článků. Respondenti byli obyvatelé České republiky z různých věkových kategorií.