Návrh webové aplikace Praha Dnes - Průcha, Michal; Chlapek, Dušan; Čtyroký, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá popisem vývoje prototypu webové aplikace Praha dnes, která umožňuje vizualizaci geografických dat ze zdrojů třetích stran – v případě tohoto prototypu dat shromažďovaných hlavním městem Praha. Hlavním cílem práce bylo navrhnout a vyvinout prototyp aplikace na základě požadavků, které specifikoval Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy. V teoretické části je provedena rešerše metodik a vybrání vhodného postupu vývoje. V praktické části je popsán celý proces vývoje od definice požadavků, přes návrh architektury a uživatelského rozhraní, až po implementaci navrženého řešení. Návrh vrstev jakožto obsahové stránky byl zpracován na základě definování cílových skupin uživatelů. Řešení projektu bylo rozděleno do dvou samostatných aplikací – do hlavní aplikace určené pro uživatele a do aplikace pro správu vrstev. Hlavními technologiemi, pomocí kterých jsou aplikace vyvinuty, jsou Vue.js, Nuxt, Leaflet a cloudové služby AWS společnosti Amazon. V práci je popsáno uživatelské a nástrojové testování. Výsledky uživatelského testování ukazují, že aplikace je intuitivní a plní stanovené cíle. Testování však také úspěšně odkrylo řadu nedostatků. Výstupem této práce je funkční a otestovaný prototyp aplikace, jenž nabízí základ pro rozvoj samotné aplikace či vývoj aplikace nové, založené na vyvinutém prototypu.
Vedoucí práce: Dušan Chlapek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses