Lidské rozpoznání výstupů generativní umělé inteligence ve výtvarném umění - Petrů, Anna; Zamazal, Ondřej; Vacura, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá tématem umělé inteligence a generativní umělé inteligence. Hlavním cílem bakalářské práce je prostřednictvím experimentu zjistit, jak dobře jsou lidé schopni rozeznat obrazy vygenerované umělou inteligencí od originálních děl a identifikovat faktory, které tuto schopnost ovlivňují. Dílčí cíle práce jsou seznámit s umělou inteligencí a jejími principy, generativní umělou inteligencí a nástroji, kterými generuje obrazy. V teoretické části je provedena rešerše literatury. V části empirického výzkumu probíhá dotazníkové šetření, ve kterém respondenti odpovídají, zda je obraz generovaný nebo originál, a na škále vyjádří, jak moc si jsou jisti svou odpovědí. Data získaná z experimentu jsou dále statisticky zkoumána. Šetření odhaluje, že faktory jako pohlaví, věk, vzdělání, velikost displeje, působení v technickém oboru, zkušenosti s umělou inteligencí a znalost umění neovlivnily schopnost rozlišovat mezi generovanými a originálními obrazy. Při hodnocení výsledků vážených hodnotou jistoty se ukazuje, že respondenti z technických oborů a ti s předchozí zkušeností s umělou inteligencí lépe využívali škálu jistoty. Tedy u správné odpovědi volí vysoké číslo na škále. Také znalost umění má vliv: respondenti s žádnými až omezenými znalostmi umění si jsou méně jistí ve svých správných odpovědích. Celkově respondenti častěji správně identifikují originální díla, zatímco díla generovaná umělou inteligencí jsou častěji mylně považována za originální.
Vedoucí práce: Ondřej Zamazal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses