Analýza vývoje ekonomických ukazatelů v zemích V4 - Slavík, Filip (2024)
Státy Visegrádské čtyřky jsou propojeny svou minulostí a ekonomicky. Tato bakalářská práce je zaměřená na komparativní analýzu ekonomických ukazatelů zemí Visegrádské čtyřky s cílem zjistit podobnosti a konvergence mezi státy. V první části byly porovnány základní ekonomické ukazatele, ze kterých vycházela nejlépe Česká republika. Následně byla srovnána struktura spotřebních košů pomocí měr vzdáleností a podobností. Ve třetí kapitole byla zkoumána ekonomická konvergence mezi státy, regiony a uvnitř států pomocí beta a sigma konvergence. Beta konvergence byla přítomná mezi státy i regiony, uvnitř regionů států byla přítomna pouze pro Slovensko a Maďarsko. Sigma konvergence byla také přítomna mezi státy a regiony, ale bylo ji možné rozdělit do dvou období: nejprve divergence a následně konvergence. Podobné to bylo i uvnitř regionů států, kde byl tento jev přítomen u Maďarska a Slovenska. Poslední kapitola se zaměřuje na otevřenost ekonomik, což bylo zkoumáno jako obchodní a finanční otevřenost. Výsledkem srovnání bylo, že nejvyšší obchodní otevřenost byla převážně na Slovensku a finanční otevřenost v Maďarsku.