Diskriminace generace Z v kontextu trhu práce - Bartáčková, Sylvie (2024)
Tato diplomová práce se zabývá diskriminací generace Z v kontextu trhu práce. Cílem této práce je zjistit, jak generace Z vnímá diskriminaci na pracovním trhu, její názory na danou problematiku a náměty na její řešení. Diplomová práce je rozdělena na dvě hlavní části. Teoretická část se zabývá diskriminací – jejím definováním, vymezením souvisejících pojmů, práce detailně analyzuje formy a druhy diskriminace a též se zabývá Beckerovou teorií diskriminace a statistickou diskriminací. V teoretické části je charakterizována generace Z, vymezeny jsou i její preference zejména v pracovním prostředí. Součástí této kapitoly je i analýza současné situace na pracovním trhu. Poslední část teoretického rámce se zabývá antidiskriminačními opatřeními, kde jsou rozebrány stěžejní zákony související s touto problematikou a analyzovány jsou související strategie jako management diverzity a age management. Praktická část diplomové práce se zaměřuje na vlastní kvantitativní výzkum pomocí dotazníkového šetření mezi zástupci generace Z. Hlavním přínosem práce je zjištění, že generace Z se cítí být diskriminována – konkrétně 51,5 %. Výzkum též ukázal, že generace Z většinově nezná možnosti obrany proti diskriminaci a zjistil, že nejčastější formou diskriminace generace Z je nenaslouchání od nadřízených či kolegů. Rozebrány jsou další otázky související s problematikou diskriminace generace Z a na základě námětů od respondentů jsou poskytnuta doporučení.