Rozdíly technických aspektů veřejné 5G Sítě a privátní 5G sítě pro Průmysl 4.0 - Matys, Ivan (2024)
S přechodem na pátou generaci mobilních sítí 5G se otevírají nové možnosti pro průmyslové aplikace, zejména v oblasti Průmyslu 4.0, kde rychlost a spolehlivost jsou klíčové parametry. Tato bakalářská práce se zaměřuje na srovnání technických aspektů veřejných a privátních 5G sítí v kontextu Průmyslu 4.0. Cílem práce je zhodnotit rozdíly technologických aspektů u privátní a veřejné 5G sítě. Mezi těmito aspekty je maximální rychlost stahování a nahrávání dat, délka odezvy a další. Praktická část práce zahrnuje měření v laboratoři na testování privátní 5G sítě a terénní měření na testování veřejné 5G sítě v Praze a dalších lokalitách. Výsledky měření a pozorování dalších technických aspektů, jako je šířka frekvenčního pásma, ztrátovost paketů, flexibilita a bezpečnost, budou analyzovány a použity k porovnání obou sítí. Porozumění těmto rozdílům je klíčové pro plné využití 5G technologie v průmyslovém prostředí a pro další inovace v rámci Průmyslu 4.0.